Hvorfor plantebaseret?

Hvorfor egentlig være veganer og spise plantebaseret? Der findes alverdens årsager til, at du bør spise mere plantebaseret kost. Ved Gaia ligger grundtanken i, at vi støtter udviklingen i en grønnere verden og fremtid. Når du spiser vegansk, tager du nemlig et aktivt valg om at leve mere bæredygtigt. Ved Gaia leverer vi minimum 90 % økologisk hver dag, og vi bestræber os generelt på at finde lokale producenter, når vi skal finde sæsonens bedste råvarer. Hvis du endnu ikke har det helt store kendskab til vegansk kost, kan du nedenfor blive klogere på de fordele, der ligger i at spise mere plantebaseret i dagligdagen. Vi garanterer for, at du vil få øjnene op for konceptet, ligesom vi har.

Hvad er plantebaseret kost?

Inden vi kommer til de egentlige fordele ved at ty til plantebaseret kost, er det først og fremmest væsentligt at fortælle mere om, hvad plantebaseret kost egentlig går ud på, og hvorfor du bør spise plantebaseret kost. Spiser du udelukkende plantebaseret, spiser du vegansk. Spiser du en kombination af plantebaseret og animalske fødevarer, er du nok nærmere vegetar – hvis du altså holder dig fra kød. Selvom du har hørt om vegansk kost, kan det indimellem være svært at sætte sig ind i, hvad det helt præcist indebærer. Derfor giver vi dig her en større indsigt i, hvad det vil sige at spise 100 % plantebaseret kost som veganer.

En veganer, der spiser plantebaseret, lever udelukkende af vegetabilske produkter. Det vil sige, at der ikke må være følgende i kosten:

  • Kød
  • Fisk
  • Mælkeprodukter
  • Skaldyr
  • Animalske tilsætningsstoffer
  • Honning
  • Æg
  • Gelatine

For nogle virker det som en umulig opgave – for vil maden så i det hele taget smage af noget? Lige præcis det spørgsmål er der mange, der grubler ved. Og dertil opstår spørgsmålet: Hvorfor veganer? Sidder du med disse spørgsmål på nuværende tidspunkt, anbefaler vi dig at holde fast lidt endnu. For sådanne spørgsmål findes der nemlig mange svar på – også selvom du helt skal undgå animalske produkter, hvis du vælger at spise vegansk.

Hvorfor spise plantebaseret kost?

Plantebaseret kost består af fødevarer, der stammer fra planter – det vil sige grøntsager, nødder, bælgfrugter, frugter og korn. Generelt kan der være mange fordele ved at spise plantebaseret.

Førnævnte fødevarer indeholder mange vigtige vitaminer og mineraler, der er essentielle for et sundt helbred. Som bekendt har det længe været anbefalet fra fødevarestyrelsen, at vi skal spise minimum seks stykker frugt og grønt i løbet af dagen – heraf skal mindst halvdelen være grøntsager.

Ud over at en plantebaseret kost kan bidrage til et sundere helbred, så er det selvfølgelig også en bæredygtig livsstil. Det skyldes en markant reduktion af CO2, fordi du i det tilfælde vælger at skære animalske produkter fra, som normalt udleder en del mere CO2, end hvad der er tilfældet ved de vegetabilske produkter. På den måde skåner du miljøet ved udelukkende at vælge produkter, der ikke kommer fra dyr. Dog er det vigtigt, at du er opmærksom på, du får de rigtige tilsætningsstoffer – herunder mineraler og vitaminer, når du skærer animalske produkter fra din kost.

Hvorfor blive veganer?

Som vi allerede har været inde på, indeholder plantebaseret kost en masse gode vitaminer og mineraler, der er vigtige for din sundhed og dermed dit helbred. Derudover er det bæredygtigt og CO2-reducerende, eftersom det generelt er den type kost, der er mindst belastende for klimaet. I dag bliver cirka 70 % af jordens landbrug brugt til at opdrætte dyr. Det betyder altså, at jord bliver ryddet for blot at dyrke foder og dermed opdrætte dyr i landbruget.

For at det kan lade sig gøre at dyrke jorden, så dyrene kan fordres, bliver der brugt litervis af vand. Faktisk er det den største kilde til vandforurening ud over de yderligere sprøjtemidler, som bliver brugt til at dyrke foderet. Ved at vælge at spise vegansk og dermed plantebaseret, kan du altså være med til at reducere vandforureningen og dermed skåne klimaet.

Når det er sagt, er der også en del etiske og moralske overvejelser i forbindelse med at spise plantebaseret og vegansk. Det gælder blandt andet dyrevelfærd, som automatisk bliver en del af overvejelserne, når du træffer valget om at udelukke animalske produkter fra din kost. Hvis du stiller dig selv spørgsmålet om, hvorvidt du bør blive veganer eller ej, får du altså her det samlede svar på, hvorfor veganer kan være en fordel på længere sigt.

Sådan finder du erstatninger for kød

Som veganer er det som sagt udelukket at spise animalske produkter – herunder kød. Derfor kan det være en fordel at vide, hvordan du tyr til andre alternativer. Mange, der sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor man bør blive veganer, grubler primært over alternativerne til kød: Kommer jeg til at mangle kødet i maden? Kan jeg leve af grøntsager?

Ved Gaia går vi generelt meget op i god smag. Vi har nemlig sammensat mange forskellige opskrifter, hvor du ikke kommer til at mangle smag eller proteiner – snarere tværtimod. Vi har sørget for unikke smagssammensætninger og køderstatninger – heriblandt linser, bønner og kikærter, der indeholder en masse gode vitaminer og proteiner.

Generelt findes der desuden meget forskelligt plantefars på markedet, hvilket er essentielt for dig, der har interesse i at finde gode alternativer til kød. Og ved Gaia slipper du helt for at skulle være kreativ med nye retter og smagssammensætninger. Vi har allerede lavet flere fantastiske retter til dig, der er klar på at prøve kræfter med økologiske og veganske måltidskasser.

Sådan kommer du i gang med at spise mere plantebaseret

Hvis du usikker på, hvordan du skal springe ud i plantebaseret kost, anbefaler vi til hver en tid, at du prøver vores måltidskasser. Som sagt er det nemt, sundt og bæredygtigt. Det eneste, du skal gøre, er at sammensætte din måltidskasse og varme retterne. På den måde slipper du for at skulle sørge for at lave madplan og købe ind. En nem og simpel måde at blive veganer på og dermed træffe et aktivt valg om en sundere og grønnere livsstil. Vi garanterer for, at du ikke vil fortryde, når du først har fået øjnene op for de mange fordele, der ligger i at spise vegansk og plantebaseret kost.